Welke Materialen gebruikt de tegelzetter eigenlijk?!
Hechtprimer: Dit is een contactlaag die wordt aangebracht op het te betegelen oppervlak. De primer zorgt voor een betere hechting van de lijm. Het zorgt voor een tragere vochtopname. De tegel hecht beter. Er is een primer voor zuigende ondergronden zoals stucwerk, gipsplaten, kalkzandsteen. En een primer voor niet zuigende ondergronden zoals bestaand tegelwerk en schilderwerk. Om erachter te komen of een ondergrond zuigend is of niet, kun je deze licht bevochtigen. Als de waterdruppels in de muur trekken is de ondergrond zuigend, rollen de druppels omlaag over de wand is deze niet zuigend.
Lijm: Ook hier zijn weer twee soorten te onderscheiden, pastalijm is een kant en klare dispersielijm die wordt gebruikt voor het plaatsen van keramische wandtegels. Het voordeel van pastalijm is dat je die hoeveelheid gebruikt die je nodig hebt. Ben je klaar met tegelen dan doe je de deksel op de emmer en kun je deze gebruiken voor een volgende klus. De nadelen van pastalijm, het is duurder dan cementgebonden lijm en er kunnen geen vloertegels mee geplaatst worden. Pastalijm droogt door lucht. De tweede en meest gebruikte lijm is cementgebonden poederlijm, deze wordt aangemaakt met water en wordt hard door droging. Het voordeel van poederlijm is dat het plaatsen van vloertegels tegen de wand hiermee ook mogelijk is.
Voegsel: Voor het voegen van het tegelwerk gebruikt de tegelzetter een waterwerende voegmortel waarmee het tegelwerk klaar is. Deze zijn tegenwoordig in bijna elke kleur verkrijgbaar. Zit jouw gewenste kleur er niet bij, kunnen wij deze speciaal voor je laten maken. Voegmortel is waterwerend maar niet waterdicht. Wij adviseren je om het afvoerputje of de douchedrain niet te voegen maar af te laten kitten met een polymeer of componentenkit. Wil je toch waterdicht laten voegen kies dan voor een epoxy-voeg, deze is wel waterdicht. De kleuropties zijn echter wel beperkt.
Kitten: De inwendige hoeken van de wanden en de wand-vloer aansluitingen worden altijd gekit om evt scheurvorming door werking van de ondergrond op te vangen. Een siliconenvoeg is wel een onderhoudsvoeg, laat deze dus na 2 jaar vervangen. Uiteraard verzorgen wij ook uw kitwerk.
Hoekprofielen: om de uitwendige hoeken van het tegelwerk af te werken zijn er drie opties: In verstek zagen. De zijkanten van de tegels worden in een hoek van 45graden gezaagd en tegen elkaar geplaatst. Dit is de mooiste maar ook de duurste optie. Optie 2 is het plaatsen van een hoekprofiel, zie https://www.schlueter-systems.nl/competentiecentrum-profielen.aspx voor de mogelijkheden. Optie 3 is overlappend. De tegel moet dan wel voorzien zijn van een geglazuurde kant. En het moet mogelijk zijn qua tegelverdeling.
Waterdichting: we maken gebruik van verschillende materialen om een badkamer waterdicht te maken. Onder het tegelwerk in de natruimte wordt minimaal een kimfixatie aangebracht, deze zorgt ervoor dat er geen vocht in de muren kan trekken of omlaag kan lopen naar het plafond. Ook voor het compleet waterdicht maken van de badkamer hebben wij een oplossing, deze is duurder maar geeft u wel die extra zekerheid
Tile Levelling System: Of we een badkamer tegelen of vloertegels leggen, we maken altijd gebruik van een Tile Levelling System om een perfect geplaatst resultaat te garanderen.
Specie ofwel zand en cement
Vroeger waren er geen tegellijmen en gebruikte de tegelzetter specie om te tegelzetten. Voordeel is dat de ondergrond niet eerst vlak gemaakt hoeft te worden. Dit scheelt tijd en geld. Grote tegelformaten kunnen niet met specie worden gezet omdat de tegels dan veel te zwaar worden.
We gebruiken nog wel zandcement-mortel voor het smeren van cementdekvloeren. Deze is droger van samenstelling. Vloertegels worden nog wel in specie geplaatst. Gezien de tegels steeds groter en harder worden, gebeurt dit steeds minder.