Afschot: Het onder een helling plaatsen van vloertegels. Meestal in de inloopdouche of op een terras. Ideale afschot is 1.25cm helling per strekkende meter
Cementtegel: Een cementtegel bestaat uit cement, zand en water, aangevuld met een toplaag van marmerpoeder en kleurpigment
Chapé of Cementdekvloer: Een egalisatievloer bestaande uit zand, cement en water (specie). Meestal tussen 4 en 6cm dik. De draagvloer (betonvloer) wordt voorzien van een hechtende contactlaag (cementpap) waarop de cementdekvloer meteen wordt aangebracht. De sterkste verhouding specie is 1:4 ofwel 1 deel cement op 4 delen zand, daarna wordt water toegevoegd tot er een aardedroog mengsel ontstaat, anders dan bv metselspecie waarbij meer water wordt gebruikt.
Compleet waterdicht: Bij een kimband wordt alleen de wand-wand, wand-vloer aansluitingen en de drain van een waterdichting voorzien. Bij een complete waterdichting wordt de hele inloopdouche voorzien van een waterdichting, dus de hele wand en vloer
Ditramat: Een laag onder het tegelwerk die fungeert als afdichtingslaag, dampspanningsnivelleringslaag bij vocht uit de ondergrond en als ontkoppelingslaag bij probleem ondergronden.
Douchedrain: Langwerpig rooster op de vloer dat gelijk zit met de vloertegels waarin het douchewater wegloopt.
Draagvloer of werkvloer: constructievloer Ook: drager, ondergrond, ondervloer, systeemvloer (een bepaald type draagvloer). Een draagvloer of constructievloer is een horizontaal bouwdeel met een constructieve functie: de draagvloer is in staat de optredende belastingen op te nemen en af te dragen aan de hoofddraagconstructie. In onze branche praten we hier vaak over een betonvloer.
Epoxy voeg: Een voegmiddel op basis van epoxy harsen. Wordt gebruikt in ruimtes met extreme belasting. Mechanisch zeer sterk
Gekalibreerd: Een tegel die in alle richtingen precies haaks gemaakt is en afgevlakt zodat ze gelijk van dikte zijn.
Gecraqueleerd: Een tegel met fijne haarscheurtjes in het glazuur, dit geeft de tegel diepte.
Gerectificeerd: Een tegel met strak op maat gezaagde hoeken en kanten
Gres Porcellanato: Gres porcellanato is een soort keramiek van compacte en harde pasta, door-en-door gekleurd en niet poreus. Het woord “gres” geeft de keramische massa van de tegel aan: die is extreem gesinterd, compact dus, en daarom is de tegel zo sterk.
Hechtprimer: Dit is een contactlaag die wordt aangebracht op de te betegelen wanden en vloer. De primer zorgt voor een betere hechting van de lijm en dat het vocht niet te snel opgenomen wordt door de ondergrond waardoor de tegel beter hecht. Er is een primer voor een zuigende ondergrond (stucwerk, gipsplaten, kalkzandsteen etc) en een primer voor niet zuigende ondergronden (bestaand tegelwerk en schilderwerk) Om erachter te komen of een ondergrond zuigend is of niet, kun je deze licht bevochtigen, als de waterdruppels in de muur trekken is de ondergrond zuigend, rollen de druppels omlaag over de wand is deze niet zuigend.
Inloopdouche: Een douche zonder douchebak of ligbad. Men staat rechtstreeks op de vloer te douchen. De vloer is voorzien van een doucheput of drain (goot) Alles is dus gelijkvloers
Keramische tegel: Keramische tegels zijn tegels die zijn gemaakt van Keramiek. Keramiek bestaat voornamelijk uit klei en zand en een tegel is eigenlijk niet meer dan gebakken laagjes klei. … De tegels zijn vaak onderhoudsvriendelijker dan natuursteen, sterk en hebben een enorm lage vochtopname.
Hoekprofielen: Een profiel om de snijkant van een hoektegel mooi af te werken. Vaak haaks, soms kwartrond. Verkrijgbaar in PVC, Aluminium of RVS.
Hongaarse punt: De tegels worden bijna hetzelfde geplaatst als bij een visgraat, maar doordat de korte kanten een diagonaal hebben, vallen de punten mooi tegen elkaar i.p.v. overlappend zoals bij een visgraat.
Kerdi Doek: Vilten doek die aangebracht wordt op wand en vloer om zo een complete waterdichting te maken.
Kimband: Een vilten band van ongeveer 20cm breed waarmee, in combinatie met een latex pasta, de wand-wand en wand-vloer aansluitingen in een natruimte, waterdicht wordt gemaakt.
Lay-out: De indeling van een badkamer
Legplan: Het vooraf maken van een goede tegelverdeling
Modulair: Dit is de maat van de tegel incl de voegbreedte.
Ontkoppeling: Een ontkoppelingsmat wordt vaak toegepast bij kritische ondergronden. De ondervloer kan dan werken en bewegen zonder het tegelwerk te beschadigen.
Polymeerkit: Net als siliconen kan deze gebruikt worden om tegelwerk af te kitten maar daarnaast heeft deze kit ook een lijmfunctie. De kit is ook beter bestand tegen weersinvloeden.
Siliconenkit: Een zeer flexibele, elastische kit ideaal voor afdichtingen en natte ruimtes, omdat deze waterwerend en schimmelwerend is.
Snijverlies: Het percentage van de tegels dat versneden wordt. Hoe groter de tegel hoe groter het percentage snijverlies. Je moet dus meer tegels bestellen dan de oppervlakte van je tegelwerk
Strokend tegelwerk: De voegen van de vloertegels lopen door op de wand. Vloer- en wandtegels dienen wel van hetzelfde formaat te zijn. Eerst gaan we de badkamervloer tegelen, daarna de wandtegels plaatsen
Symmetrisch tegelwerk: Het tegelwerk wordt dusdanig geplaatst dat men links en rechts van een wand, gelijke snijstukken verwerkt. Dit kan zowel horizontaal als verticaal. Ook op de vloer passen we dit toe
Tegelzetter: Het beroep tegelzetter is nauw verwant aan het vak van de metselaar en daar in feite ook uit voortgekomen. Een tegelzetter zet wandtegels en legt vloertegels. Dit kan worden gedaan door tegels in de mortel te kloppen of te lijmen met speciale tegellijm.
Tegelzetten: Het zetten van wandtegels met specie
Verstek: De uitwendige hoeken worden in verstek gemaakt. De hoek van de tegel wordt in een hoek van 45 graden geslepen om zo een mooie hoekafwerking te krijgen.
Visgraat: Tegels, meestal houtlooktegels worden in een V vorm overlappend tegen elkaar geplaatst. De inwendige hoek die ontstaat is 45 grade
Waterwerende voegmortel: Veel fabrikanten hebben het over waterdicht maar dit is niet het geval. De voeg houdt wel water tegen maar is niet waterdicht.
Wild Verband: De tegelzetter plaatst een rij tegels en begint vervolgens aan de 2e rij met het snijstuk van de 1e rij. De voegen zitten nergens op het zelfde punt. Gebeurt meestal met een langwerpige tegel, bv 30x60cm of keramisch parket.